Estandart de les Reials Guàrdies Catalanes.

El Regiment de Reials Guàrdies Catalanes fou una unitat militar d'èlit de l'Exèrcit Austriacista durant la Guerra de Successió Espanyola.
El Regiment nº2 Reials Guàrdies Catalanes, creat el novembre de 1705, agrupà els partidaris més fanàtics de l'Arxiduc Carles, els vigatans, que van signar el pacte de Gènova, i fou la Guàrdia de Corps de l'Arxiduc Carles.
Primerament anomenada oficialment la Reial Guàrdia Catalana, hauria d'haver estat composat per un regiment d'Infanteria i un regiment de cavalleria. El Regiment d'Infanteria va arribar a tenir 900 soldats dividits en dos batallons, un total de 10 companyies de fusellers i 1 de granaders. El seu primer coronel fou Antoni de Peguera i Aimeric, mort a València el 1707 i rellevat pel coronel Heinrich von Hessen-Darmstadt, germà del Príncep Jordi, mort durant la Batalla de Montjuïc a Barcelona, i el comandament fou pel general de batalla Antoni Meca i de Cardona.
El Regiment de Reials Guàrdies Catalanes va participar en diversos combats durant la guerra de Successió Espanyola: el setge de Barcelona de 1706, l'Ocupació de Madrid, la Batalla d'Almenar i la Batalla de Monte de Torrero, la segona ocupació de Madrid, la Batalla de Brihuega i la Batalla de Villaviciosa de Tajuña.
El 1713, amb la firma del Tractat d'Utrecht les tropes imperials són obligades a evacuar Catalunya i el regiment es trasllada al Regne de Nàpols, però la majoria de la seva tropa es queda, enquadrant-se en el Regiment Nostre Senyora del Roser.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Regiment_de_Reials_Gu%C3%A0rdies_Catalanes