LA SENYERA REIAL

La Senyera Reial o la Senyera quadribarrada, o de quatre pals és el senyal històric del comte de Barcelona , i després del rei de la Corona d'Aragó. És un símbol vexil·lològic que consta de quatre faixes vermelles sobre un fons daurat (en camper d'or, quatre faixes de gules), transposició dels quatre pals de l'escut corresponent. Actualment és la bandera de Catalunya, i també es basen en ella les del País Valencià, les Illes Balears, i Aragó, entre d'altres. Senyera és sinònim de bandera, però avui dia La Senyera és gairebé exclusivament aquest símbol per antonomàsia.
La llegenda atribueix al comte Guifré el Pelós (segle IX) el seu origen. En una de les seves gestes, havia decidit amb els seus fidels una victòria dels francs sobre els normands. El premi que n'havia rebut del rei Carles el Calb havia estat un escut amb fons d'or. Explica la llegenda que el mateix rei va pintar, amb els dits tacats de sang de les ferides del comte, les quatre barres vermelles. Modernes investigacions han desmentit aquest origen.
Segons les darreres investigacions històriques, la senyera és una bandera de les anomenades heràldiques, sorgida de la translació del senyal de l'escut dels comtes de Barcelona a un teixit. Possiblement la bandera, penó o estendard dels comtes fou anterior a l'escut.
És una de les banderes més antigues del món ja que en caixes d'enterrament reial ja apareixen les barres pintades al segle XI (un segle abans que qualsevol altra) i d'això es desprèn a més que ja eren usades com a senyal pels comtes de Carcassona al segle IX. Al principi, els pals de l'escut (les quatre barres), eren representats a la bandera ja verticalment ja horitzontalment i en diferents nombres.
La disposició horitzontal fou la que acabà imposant-se modernament i avui és la bandera oficial de la comunitat autònoma de Catalunya: faixada amb cinc faixes grogues i quatre de vermelles, totes del mateix gruix. Mentrestant, presenta variacions al País Valencià (vegeu senyera coronada valenciana), també de caire heràldic i històric, mentres que la bandera de les Illes Balears i d'Aragó, també basades en la senyera amb variacions, són d'adopció moderna i recent.

Text extret parcialment de Vikipedia.